Miért fontos a memória bővítés?

Szeptember hónapban 45 db Dell üzleti notebook memóriabővítésével bízott meg minket partnerünk, amit rövid, mindösszesen 1 napos határidővel teljesítettünk.

A notebookok memóriabővítésével együtt minden esetben ellenőriztük azok megfelelő működését is.

Napjainkban már ajánlott a számítógépeinket legalább 8 GB memóriával bővíteni. Nagyobb igénybevételű környezetekben, ahogy ez esetben is már 16 GB memóriára volt szükség a megfelelő és gyors mindennapi működéshez.


A túl kevés memória, azaz RAM, jellegzetes tünete a több program párhuzamos indulásakor jelentkező lassulás, az SSD/HDD állandó használata. Összeszedtük, mik a leggyakoribb tünetek a ebben az esetben.

Ahhoz, hogy számítógéped megfelelően tudjon működni, a memória kapacitásának elég nagynak kell lennie, hogy a feldolgozandó adatok és a programok is elférjenek benne. 
Mit is jelent ez? Minél több internet böngésző ablak (Chrome, Firefox, Edge), Excel vagy Word fájl van nyitva, valamint ha még esetleg egyéb más a szabadidőnkhöz, vagy munkánkhoz használt programot is használunk párhuzamosan a fentiek mellett, annál kevesebb szabad memória marad a gyors működéséhez.

Abban az esetben, ha elfogy a szabad rendelkezésre álló memória, a számítógépünk elkezdi átmeneti tárolóként használni a beépített HDD vagy SSD lemezünket, aminek a szerepe elsődlegesen az adataink tárolása, nem pedig átmeneti tárolót biztosítani a futó alkalmazások számára. Mindkét hardver HDD vagy SSD jelentősen lassabb mint a memória egységek, így ha ezt a kényszerített működést elérjük már be is következik a látványos lassulás, rosszabb esetben a megnyitott alkalmazásaink lefagyhatnak, működésük instabillá válhat.


A megfelelő méreten felül az is fontos, hogy minél gyorsabb legyen, különben a feldolgozó és irányító egységeknek, azaz a CPU-nak kell majd rá várni. A ma operatív memóriaként használt megoldások általában a RAM-ok - ez a betűszó a Random Access Memory rövidítése, amely magyarul véletlen elérésű memóriát jelent, és arra utal, hogy a RAM tartalma tetszőleges sorrendben olvasható.

Aki vásárolt már PC-be vagy notebookba való memóriát, tudja, hogy a RAM-ot, úgynevezett modulok képében kapjuk kézhez, ezeken a modulokon pedig a tulajdonképpeni adattárolást végző chipek találhatóak. Amikor azt kell eldöntened, hogy milyen és mennyi memóriát vásárolj, akkor tulajdonképpen ezeknek a chipeknek és a moduloknak a tulajdonságait kell figyelembe venned.

Asztali számítógép vagy notebook memóriabővítésével kapcsolatban keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeinken:


Elérhetőségeink:
+36 30 831 8312

info@ab-it.hu

Üzletünk címe:
7130 Tolna Kossuth Lajos u. 31-32.

Nyitvatartásunk:

Hétfő-Péntek 9:00-17:00
Szombat: 9:00-12:00

ab-it_logo_vert_szlogen_300x100jpg