Mi is az adatmegsemmisítés?

Július hónapban külföldi ügyfelünk megbízásából adatmegsemmisítési feladatot végeztünk szervertermében.
Leszereltük a már üzemből kivont szervereiket és adattárolásra használt számítógépeit, majd azokat saját telephelyünkre szállítva speciális adatmegsemmisítési eljárás keretén belül feldolgoztuk és megsemmisítettük.
Ügyfelünk részére a projekt lezárásaként elkészítettük a szükséges dokumentációkat és tanúsítványokat, melyek a jelenleg hatályos uniós adatvédelmi szabályok hivatalosan szükségesek minden olyan cégnek/vállalatnak ahol számítógépeket vagy adathordozókat selejteznek le, vonnak ki a forgalomból.


AZ ADATMEGSEMMISÍTÉSRŐL ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Életünkben, vagy munkánk során előfordul, hogy már nem használt számítógépünktől egyszerűen megszabadulunk és kukába dobjuk, munkánk során elavult eszközeinket leselejtezzük vagy tovább értékesítjük. Vajon gondolunk arra is, hogy az eszközökön korábban található adatainkkal mi fog történni, mi lesz ha azok esetleg illetéktelenek kezébe kerülnek, hogyan tudjuk ezt megelőzni?

A fenti problémára adatmegsemmisítési szolgáltatást is nyújtunk Ügyfeleink részére az US DoD, DIN illetve NSA standard szerint, a környezetvédelmi elvárások figyelembevételével.

Az adathordozó típusától, állapotától, illetve a jótállás megőrzéséhez szükséges előírásoktól függően különböző eljárásokat kínálunk. Alább található az adatmegsemmisítési eljárások alapvető áttekintése, amely megfelel a Magyarországon hatályban lévő környezetvédelmi és adatkezelési előírásoknak.


AZ ADATMEGSEMMISÍTÉS MÓDSZEREI

– speciális célszoftverrel végzett felülírás
– speciális célszoftverrel végzett többszörös felülírás
– fizikai megsemmisítés – kémiai, mechanikai

A felülírás és többszörös felülírás esetében az adatok visszaállíthatatlanul megsemmisülnek, de az adathordozó sértetlen marad, azaz megőrzi működő képességét. Ezt az eljárást akkor alkalmazzuk, ha az adathordozóra még valamilyen okból szükség van, például garanciális, vagy leltári tétel, de a bizalmas adatok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. A későbbiekben akár felhasználható vagy tovább is értékesíthető.
Fizikai vagy kémia megsemmisítés esetében az adathordozó és a rajta lévő adatok fizikailag teljesen megsemmisülnek egy zúzó berendezésben darabokra aprítódnak, majd kémiai és egyéb úton újra feldolgozzák.

Az ajánlati ár függ a darabszámtól és az adathordozó típusától és tároló kapacitásától.

A sikeres adatmegsemmisítés után átadunk egy tanúsítványt, melyen igazoljuk, hogy az adatmegsemmisítés mind környezetvédelmi, jogszabályi, mind pedig adatbiztonsági szempontból megfelel.

MÁR NEM ELÉG KUKÁBA DOBNI A RÉGI MEREVLEMEZT


A jelenleg hatályos uniós adatvédelmi szabályok miatt a magyarországi vállalatok egyik legnagyobb problémájává vált, hogy miként tudják leselejtezni régi adathordozóikat úgy, hogy a rendelkezéseknek mindenben megfeleljenek. A kérdésre a jegyzőkönyvezett adatmegsemmisítés kínál megoldást.

Ma még kevés vállalkozás adminisztrálja, ha leselejtez egy adathordozót, de erre hamarosan rendelet kötelezhet minden céget. Az Európai Unió életbe lépő új adatvédelmi irányelve szigorítani fogja az adatkezelés szabályait, beleértve a használt adathordozók kezelését is.

Továbbá érdekes lehet még azon üzleti modellünk is, hogy nem csak a használt adathordozókat, de a használatból kivont informatikai eszközöket (számítógépeket, laptopokat, szervereket, storage rendszereket is elszállítjuk, feldolgozzuk, dokumentáljuk majd megsemmisítjük, így a leselejtezés folyamata jóval egyszerűbbé gyakorlatilag egykapus rendszerré egyszerűsödik.
Elérhetőségeink:
+36 20 665 6468

info@ab-it.hu

Irodánk címe:
1135 Budapest Szent László út 12.

Üzletünk címe:
7130 Tolna Kossuth Lajos u. 31-32.
ab-it_logo_vert_szlogen_300x100jpg